Blåt lys (blue light), også kendt som high-energy visible (HEV) lys, er en farve i det synlige lysspektrum, som kan ses af menneskelige øjne.
Kilde og inspiration: eyesafe.com
Hvad er blåt lys
Blåt lys udsender bølgelængder af synligt og ikke-synligt lys måles i nanometer (nm), og generelt er energien højere jo kortere bølgelængden er, altså jo tættere du er på skærmen.
Kort bølgelængde betyder at det producerer større mængder energi.
I modsætning til andre former for lys kan øjnene ikke effektivt filtrere bluelight, hvilket betyder at af det blå lys rammer din nethinden.
Det blå lys (blue light) giver både fordele og udfordringer for vores øjne og det generelle helbred.
Derfor er det blevet mere end vigtigt at bruge bluelight briller i hverdagen – specielt hvis du arbejder foran en computer.
Kilder til blåt lys
Blue light er kommet tættere på os og vores hverdag, og specielt grundet større brug af teknologi bliver vi udsat for blue light næsten konstant.
Den største kilde til blåtlys er sollys (i hvertfald et par måneder om året her i Danmark..), men det udsendes også af bærbare computere og computerskærme, smartphones, tablets, tv, fluorescerende og CFL-pærer, som vi nok bliver ramt en del mere af end vores gule ven.
Vores eksponering for blåt lys fra digitale enheder giver anledning til særlig bekymring på grund af skærmens tæthed på vores øjne og hvor lang tid vi bruger vores enheder.
hvad er fordelene ved blåt lys?
Moderate mængder blåt lys er afgørende for et godt helbred
- Fremmer opmærksomhed
- Øger hukommelse og kognitive funktioner
- Hæver humøret
- Regulerer døgnrytmen
Hvad er risiciene?
Øjne & Syn
Skærmtiden ar været fast stigende i de sidste 20 år og vi kigger gennemsnitligt på en skærm 13 timer i døgnet.
Ifølge Synsrådet oplever mange mennesker ubehag i øjnene og synsproblemer (inkl. mig selv..), når de bruger digitale apparater i længere perioder.
Det viser sig at I en amerikansk undersøgelse svarede hele 65 % af deltagerne de oplevede symptomer på fra at kigge forlænge på en eksempelvis en skærm.
- Øjenbelastning
- Sløret syn
- Tørre, irriterede øjne
- Hovedpine
Søvn og blåt lys
Brugen af digitale om aften og natten kan stoppe frigivelsen af melatonin. Det er det hormon, som er ansvarligt for at få os til at føle os søvnige. For meget eksponering for blåt lys fra skærme om natten kan resultere i:
- Påvirkning af vores døgnrytme
- Søvnbesvær
- Vågner i løbet af natten
- Nedsat opmærksomhed næste dag
Langsigtet
Der er tegn på, at øjet er modtageligt for eksponering for blåtlys, og at kontinuerlige eksponeringer over en periode kan øge sandsynligheden for synsproblemer. Der er endnu ikke lavet nok forskning på området før det er muligt at sige noget enlig fast omkring påvirkningerne på nethinden og eventuelle forbindelser til kroniske synsproblemer og blue light.
Børn og blåt lys
Børn kan være mere sårbare, fordi deres øjne ikke har den samme evne til at filtrere blåtlys, som voksne øjne har. De små har også en tendens til at holde enheder endnu tættere på deres øjne, hvilket øger intensiteten af højenergi synligt blåt lys, der når deres øjne.
Hvad gør blåt lys
Skærmtid og eksponering for blåtlys er blevet rejst som et voksende folkesundhedsproblem.
Læger, pædagoger, arbejdsgivere og forældre er enige om, at der er potentielle risici ved overeksponering. Ifølge en nylig undersøgelse mener læger, at følgende er symptomer på overdreven skærmtid og eksponering for blåtlys:
- Søvnforstyrrelser
- Trætte/ømme øjne
- Tørre øjne
- Hovedpine
- Reduceret produktivitet
- Reduceret koncentration
Reducer mængden af blåt lys
Blåt lys er ikke muligt at undgå, men der er måder at begrænse det på. Eksempelvis:
1. Blue light briller: blue light briller med gulfarvede linser reducerer ofte blåtlys og øger kontrasten, men i lighed med software til nattilstand, må brugeren gå på kompromis med farven.
2. Skærmfiltre: Skærmfiltre er tilgængelige til smartphones, tablets, bærbare computere og computerskærme. De reducerer mængden af blåt lys, der afgives fra disse enheder.
3. Øjenundersøgelse: Tag en syntest og tal om muligheder for at beskytte din familie og dine øjne mod blåtlys.
4. Indbygget teknologi: Mange bærbare computere og skærme har nu teknologi designet ind i hardwaren, som hjælper med at reducere blåt lys
5. Følg 20-20-20-reglen : For hver 20. minut, du bruger på at se på en skærm, skal en person se på noget 20 fod (6m) væk i 20 sekunder.
6. Anti-reflekterende linser: Anti-reflekterende linser reducerer genskin og øger kontrasten og kan også hjælpe med at reducere blåtlys fra solen og digitale enheder.
7. Brug enhedssoftware : Prøv at indstille dine enheder til nattilstand, som justerer skærmvisningen til en varmere temperatur. Ulempen er, at din skærm vil have en gul eller ravfarvet farvetone.
8. Skærmtid: Prøv at reducere mængden af tid, der bruges foran disse skærme.
Virker blåt lys briller?
Dansk Teknologisk Institut tester løbende modeller af blue light briller for at sikre kvaliteten på blue light briller.
Og det har vist sig at nogle blue light briller kan beskytte op til 92% af det blå lys.
Blåt lys briller uden styrke
Jeg har lavet en liste og de bedste blåt lys briller, også kaldet blue light briller, hvor en af dem sikre dine øje op mod 92%.
Begyndte selv at få ondt i mine øjene, da jeg valgte at investere i mine blåt lys briller og forskellen er virkelig at mærke.
Hvor brugbart var dette indlæg?
Klik på en stjerne for at bedømme den!
Gennemsnitlig bedømmelse 5 / 5. Optælling af stemmer: 3
Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme dette indlæg.
Vi er kede af, at dette indlæg ikke var nyttigt for dig!
Lad os forbedre dette indlæg!
Kan du fortælle os, hvordan vi kan forbedre dette indlæg?